Hallevek versengtek

 

Kisapostagon, a sportpálya melletti liget árnyas fái között bográcsok sorjáztak, finom halászlé illata lengte be a környéket 212. augusztus 11-én. Voltak, akik az újságból értesülve a halászléfőző versenyről, a szabad tűzön főtt halászlé kedvéért Dunaújvárosból, Rácalmásról is elzarándokoltak, s bizony nem kevesen jártak pórul: nem jutott mindenkinek… Hiába, a míves halléért elkért adagonkénti 600 forintos ár nagyon vonzónak bizonyult az érdeklődők részéről, akik hosszú sorban kígyózva várták, megkóstolhatják-e Nagy Péter remekét. Többször győzött már Peti a versenyen, ezúttal versenyen kívül állt a bogrács mellé, az edény pedig nagyon gyorsan kiürült.

Makai László – helyi vállalkozó, a kiváló ízek kedvelője -, Gulyás Győző – bor, pálinka és gasztronómiai szakértő Dunaújvárosból -, valamint a beloianniszi Leftopolulosz Andreasz alkotta a zsűrit, és döntötte el az első öt hely sorsát. Mint elmondták, a bírálatnál elsődleges szempont volt a harmonikus ízvilág, a hallé színe, sűrűsége, és azt is figyelembe vették, hogy ne legyen túl csípős. Gulyás Győző szerint az a legjobb halászlé, amit később ő maga a családjával szívesen elfogyasztana.

Gyakori hiba, ha túl savas a lé, ha paradicsommal vagy paprikával, illetve egyéni fűszerezéssel ártanak a kellemes, élvezhető, pikáns halászléíznek.

Szálkával vagy szálka nélkül? Gulyás Győző véleménye szerint csak a lófej halászléban nincs szálka, tengeri halból meg nem is lehet halászlét készíteni. Ő maga az izmos húsú sziki pontyot tartja a legtöbbre, amit az augusztus huszadikai akasztói halászléfőzésen meg is lehetett kóstolni.

A halléfőző verseny programját egy meglepetés műsor is gazdagította: Bém Ildikó szervezésében a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ előszállási állami gondozott fiatal lányaiból szerveződött Gett Dance csoport mutatta be linedance műsorát. A csoport vezetője: Terpóné Molnár Éva fejlesztőpedagógus. A bemutatót a közönség tapssal jutalmazta.

A verseny eredménye szerint az V. helyezett a 14. sorszámú, a IV. a 3. sorszámú asztal lett. A III. helyet a polgármesteri hivatal munkatársainak halászleve érdemelte ki, és vele a 2 személyes görögországi nyaralást is elnyerték. A II. helyen végzett a víziközmű asztaltársaságának halászleve. A jutalom: 4 személyes görögországi nyaralás. Az I. helyezett Solt csapata lett, ők is 4 fővel utazhatnak Görögországba nyaralni, azaz egy hét szállást nyertek ingyenesen, az útiköltségről és az ellátásról mindenkinek magának kell gondoskodni.

A rendezvényt az Andromeda Travel támogatta. A nevezési díjak fedezték a több mint 80 kg hal árát és a díjak költségét. Jövőre megismételjük!

Kapcsolódó posztok