A viharban is megvédték a gátakat

 Intenzív felhőszakadás nehezítette az árvízi védekezést június 10-én, hétfőn délután Fejér megyében. A katasztrófavédelem a védekezésben résztvevő hivatásosok és önkéntesek létszámát rövid idő alatt megtöbbszörözte, és több ezer homokzsák kihelyezésével megerősítették a nyúlgátakat Kisapostagon. A Dunai árvíz itt egy üdülőterületen lévő utcát veszélyeztet, ahol harminchét ingatlanon kilencven ember él.

 

A meteorológiai előrejelzések alapján előrelátható volt, hogy a felhőszakadás esetleg ront a védművek állapotán Kisapostagon, ezért a katasztrófavédelem rövid idő alatt megtöbbszörözte a védekezésben résztvevők számát, valamint további homokzsákokat és esőkabátokat szállítottak a helyszínre. A késő délutáni óráktól már több mint ötszázan dolgoztak a nyúlgátak töltésmagasításán és megerősítésén, köztük a Nógrád, a Heves, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Vas megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, a magyar honvédség, a rendőrség, önkéntes tűzoltó egyesületek és nagyon sok önkéntes, akik a korábbi napokban ajánlották fel segítségüket a katasztrófavédelemnek. A gyors, összehangolt védekezésnek köszönhetően a védműveket sikerült megerősíteni, gátszakadás nem történt.

 

Dunaújvárosban a Tisza utcában a Duna magas vízállása miatt telítődött a vízelvezető árok, és a hirtelen lehullott nagy mennyiségű esőt már nem tudta elvezetni. A felgyülemlő víz a környék lakóházait  veszélyeztette, ezért a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói az árokpartot mintegy kétezer homokzsákkal megmagasították, megerősítették.

 

Június 11-én, kedden reggel több mint kétszázan, többségében a katasztrófavédelem hivatásos állománya, vízügyi szakemberek, önkéntesek, valamint rendőrök, polgárőrök és karitatív szervezetek vesznek részt a védekezésben Fejérben. A védművek mind a hét árvízzel érintett településen a várható legmagasabb vízállás szintje fölött készültek el. Ma is figyelőszolgálatok ellenőrzik a gátak állapotát, és szükség esetén a katasztrófavédelem helyszínen lévő hivatásos állománya azonnal meg tudja kezdeni a védművek további erősítését, az esetleges szivárgások megszüntetését.

 

Tisztelettel:

Németh Tünde

szóvivő

DMJV PMH

0620/453-6171

 

Kapcsolódó posztok