Árvíz Sajtó 06.10.

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye – 2013. június 10.

 

Tetőzik az ár – miniszterelnöki köszönet a megfeszített munkáért

 

Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ma Fejér megyében, először Ercsiben, majd Kisapostagon ellenőrizte  – dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke és Magosi Lajos tű. ezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes kíséretében – az árvízvédelmi munkákat. A  megyei védelmi bizottság mai, kisapostagi ülésén elemezte a jelenlegi helyzetet, és meghatározta az ár levonulása utáni teendőket. A testület arra számít, hogy további három-négy napig még intenzíven kell védekezni. A Duna Fejér megyei szakaszán jelenleg tetőzik a folyó. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ma személyesen ellenőrizte – dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke és Magosi Lajos tű. ezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes kíséretében –  a Fejér megyei árvízvédelmi munkákat. Ercsiben Tessely Zoltán, Kisapostagon Varga Gábor és Cserna Gábor parlamenti képviselő fogadta őket. Orbán Viktor  miniszterelnök nagyra értékelte, megköszönte a katasztrófavédelmi, tűzoltó, vízügyi szakemberek, rendőrök, valamint a civil önkéntesek és – Kisapostagon – a pálhalmi büntetés-végrehajtási tisztviselők és a fogvatartottak megfeszített munkáját.

 

Ezt követően Kisapostagon tartotta rendkívüli, kibővített ülését ma késő délelőtt a megyei védelmi bizottság, dr. Dorkota Lajos elnök vezetésével, a hét, árvíz által érintett település polgármesterének részvételével. A testület elemezte a jelenlegi helyzetet, és meghatározta az ár levonulása utáni teendőket.

 

Ercsiben megerősítették a Rába-patak védművét és a Bajcsy-Zsilinszky utca védelmét biztosító nyúlgátat.  Az árvízzel veszélyeztetett tizenkét ingatlan és a hajóállomás védelmére eddig tizenháromezer-háromszáz homokzsákot használtak fel.

 

Adonyban a Duna már teljesen elöntötte a Lórév felé vezető utat. Az árterületi ingatlanokat a rendőrség folyamatosan ellenőrzi. A 6-os főút Ercsi és Adony közötti szakaszán továbbra is súlykorlátozás van. A 38-as és 56-os kilométerszelvények között visszavonásig a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek nem közlekedhetnek. Az útszakaszt a 3,5 tonna feletti járművek a korlátozás idejéig az M6-os autópályán kerülhetik ki, a korlátozás idején részükre az autópálya igénybe vételére nincs díjfizetési kötelezettségük ezen a szakaszon.

 

Dunaújvárosban további védművek kiépítése nem szükséges. A Szalki-szigeten lévő trafóállomásokat, amelyek az ivóvíz-szolgáltatáshoz szükséges csápos kutak áramellátását biztosítják – még szombaton kiváltotta az áramszolgáltató, a város ivóvízellátásában nincs fennakadás.

 

Kulcson a hajóállomásnál kiépített védművet és a vízszint emelkedését folyamatosan figyelemmel kísérik. A korábban megcsúszott partfalszakaszt háromóránként ellenőrzik.

 

Rácalmáson a nagyszigetet teljesen ellepte a Duna. Az ártéren rekedt vadak, többségében őzek mentését a vadásztársaság csónakokkal végzi.

 

Baracson két lakóházat és egy vendéglőt homokzsákok védik. További védekezésre nincs szükség.

 

Kisapostag üdülőrészén az épületek védelmére korábban kiépített egy kilométeres nyúlgáton vasárnap éjszaka öt-hét méter hosszan áttört a víz, és három épület udvarára befolyt. A védekezésben részt vevő Nógrád és Heves megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, valamint önkéntesek körülbelül háromórás megfeszített, összehangolt munkával, a vízügy szakmai segítségével újabb két védvonalat építettek ki, és a belsőt bordás megtámasztással biztosították. Így ma hajnalra sikerült megállítani a vízszint emelkedését a kertekben. Az áradó folyó a gyors fellépésnek köszönhetően az épületeket nem érte el. Az éjszakai védekezésben mintegy hatvanan vettek részt.

 

Hétfő reggel óta több mint kétszázan – köztük hivatásos tűzoltók, rendőrök, önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőrök és lakossági önkéntesek – vesznek részt az árvízi védekezésben Fejér megyében. A gátak megerősítését, a fakadó vizek apasztását a településeken készenlétben lévő hivatásos tűzoltók szükség esetén azonnal megkezdik.

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről, az árhullám levonulásáról. A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.
Dr. Dorkota Lajos sk.                                                 Magosi Lajos tű. ezredes sk.
a Fejér Megyei Védelmi Bizottság                                   a Fejér Megyei Védelmi Bizottság
elnöke                                                                  katasztrófavédelmi elnökhelyettese

 

0610fm_latogatas002 0610fm_latogatas003 0610fm_latogatas006

Tags: