Ebek chippel történő megjelölése

Értesítem a Tisztelt Ebtulajdonosokat, hogy 2012-ben több Kormányrendelet is szabályozta az állattartást és hozott kötelező érvényű rendelkezéseket.

Ezek egyike, hogy a négy hónaposnál idősebb ebeket elektronikus chippel , un. transzponderrel kell megjelölni  (115/2012.VI.11.sz. Kormányrendelet). A beültetés határideje 2012.december 31., a rendelet betartását a Kerületi Állatorvosi Hivatal, ill. az Önkormányzat jegyzője ellenőrzi. Az állatorvos ezentúl, csak a chippel megjelölt kutyákat olthatja, kezelheti, műtheti.

A fenti rendelkezés célja az, hogy az elveszett, elkóborolt ebeket a gazdájuk megtalálhassa, és megakadályozza, hogy kutyák utcára ill. a határba kerüljenek névtelenül. A chip beültetésének központilag meghatározott költsége 3500.-Ft. ebenként. Sajnos erre jönnek még különféle járulékos költségek:  27 % ÁFA, kiszállási díj, regisztrálás.

A beültetés nem oldható meg összevezetéssel, mert időigényesebb az egyszerű oltásnál (és az Állatorvosi Kamara sem engedélyezi), ezért csak háznál lehetséges (vagy  rendelőben). A chip kb. rizsszem nagyságú, és ennek megfelelően vastagabb tűvel ellátott fecskendővel  kell a nyak bal oldalának a bőre alá bejuttatni. Ehhez a beavatkozáshoz  természetesen komolyabban rögzíteni kell az ebet, el kell látni nyakörvvel és mindenképpen hozzá kell szoktatni a szájkosár elviseléséhez. Tehát nemcsak anyagi terhet jelent a beültetés, hanem nagyobb segítség szükséges a tulajdonos részéről is.

Tekintettel a rövid határidőre, és számítva  toleranciára a hatóságok részéről, egy „téli-tavaszi akciót” szeretnék meghirdetni , mely szerint a cikk megjelenésétől 2013. március 31-ig kedvezményes áron: 3500.- + 27 % ÁFA= 4500.-Ft-ért végzem a beültetést. Tehát telefonhívásra, egyeztetett időben háznál oldom meg a beültetést. Telefonszámom: +36/30/378-6390.

Üdvözlettel:  dr.Szendrőy István ellátó állatorvos

 

Kisapostag, 2012.október 31.

Kapcsolódó posztok