Jóga

A mai kor embere sok olyan-életmódból fakadó mozgásszervi problémákkal küzd, amelyeket csak célzott, tudatos mozgással lehet kezelni. Ehhez szükség van egy betegség-megelőző (preventív) jellegű, biztonságos és hatékony mozgásterápiára.

A Gerincjóga a gyógytorna és különböző mozgásterápiák eszköztárát ötvözi a tradicionális jóga, mindezen belül a hatha jóga ismereteivel. A Gerincjóga célja a fizikai test egészségének helyreállítása anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal, ezáltal egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb életszínvonal elérése. A Gerincjóga szerepe a megelőzés (prevenció), illetve utókezelés (rekreáció).

Harmonikusan erősíti és nyújtja az izomzatot, precíz, anatómiai szempontból átgondolt gyakorlatokkal biztonságosan és eredményesen alakítja a fizikai testet. Lépésről lépésre, módszeresen, az egyszerű előkészítő gyakorlatokból kiindulva készíti fel a testet a haladó szintű, nehezebb ászanákra (testhelyzetekre).

A különböző testhelyzetek, a jógaászanák anatómiailag tökéletes tartások. Az ászana szanszkrit szó, azt jelenti: testhelyzet. Általános értelemben az ászana kifejezés annyit tesz, hogy hosszabb időn át kényelmesen, ellazulva egy bizonyos testtartásban maradunk, vagyis „benne nyugszunk” a testhelyzetben.

Sok ászana az állatok természetes mozgásaira és testtartásaira, vagyis a természetből vett példákra vezethető vissza. Ennek megfelelően számos ászana állatok nevét viseli: „macska”, „őz”, „tigris”, „nyúl” stb. Az ászanák gyakorlásával kiválthatók azok a jótékony hatások, amelyek az állatokat arra késztetik, hogy ösztönösen felvegyék az adott testhelyzetet. Például: a mardzsari (macska) a test és a gerincoszlop nyújtására szolgál, a bhujangászana (kobra) az agressziók és érzelmek feloldására, a shashankászana (nyúl) a lazításra.

Az ászanák erős hatást gyakorolnak a testre és a szellemre. Hatnak az izmokra, az ízületekre, a légzésre, a szívműködésre, az idegekre, a keringési és nyirokrendszerre, az összes szervre és mirigyre, valamint az elmére, a tudatra, illetve a pszichére és az energiaközpontokra. Az ászanák erősítik és kiegyensúlyozzák a teljes idegrendszert, harmonizálják és stabilizálják a gyakorló lelkiállapotát. Segítségükkel elérhető a nyugalom, az elme békéje, az ellazultság, valamint a belső szabadság és béke érzése.

Az ászanák gyakorlása során döntő szerepe van a légzésnek. Csak a légzés és a mozgás összhangjának megteremtésével válhat harmonikussá a gyakorlatok végrehajtása. Az elmélyülő légzés élénkíti a keringést és az anyagcserét. Segítségével lényegesen jobban ellazíthatók az izmok, ha közben a feszült testtájékra összpontosítunk, és azt minden kilégzéssel tudatosan igyekszünk ellazítani.

A Gerincjóga és természetesen a többi jóga stílus élettani hatásai:

 • – javítja a tartást;
 • – fokozza a gerincoszlop rugalmasságát;
 • – javítja a koncentrációs képességet;
 • – javítja a testtudatot;
 • – növeli az ízületi hajlékonyságot;
 • – erősíti, lazítja és nyújtja az izmokat, fokozza vérellátásukat;
 • – növeli a fizikai és pszichikai teherbírást;
 • – javítja az általános közérzetet;
 • – nyugtatja és erősíti az idegrendszert, oldja a stresszt;
 • – serkenti a nyirokkeringést és az anyagcserét;
 • – erősíti az immunrendszert;
 • – szabályozza és stabilizálja a keringési rendszert és a vérnyomást;
 • – vitalizál.

További információ:

Molnárné Kádár Mónika – jógaoktató
+36-30/396-2227, jogaklub.hu , info@jogaklub.hu

Gerincjóga foglalkozások:

Kisapostag – Kultúrterem, Petőfi Sándor utca 63.
Hétfő és Csütörtök: 18:30-19:30 – Gerincjóga

Dunaújváros – Egészségház, Liget köz 7. I. emelet

Hétfő: 16:00-17:00 – Gerincjóga

Kedd: 16:00-17:00 – Gerincjóga
Szerda: 16:00-17:00 – Gerincjóga  17:10-18:10 Dinamikus Jóga