Mi újság Vágáshután?

Egy kisebb küldöttség élén látogatott el Kisapostagra, a falunapra Vágáshuta polgármestere, Frank Tamás, akivel Kisapostag észak-magyarországi testvértelepülésének híreiről beszélgettünk.

– Nem vagyunk még olyan rossz helyzetben, hogy ne tudjunk eljönni a kisapostagi falunapra – mondta Frank Tamás a beszélgetés elején. – Nehézséget okoz a kötelező feladatok ellátása, finanszírozási gondjaink mellé meg még pár hibának is most fizetjük az árát. A falu lakossága 92 fő. Sok a nyugdíjasunk, szegény a falu. Erdőterületen vagyunk, növénytermesztésre nincs mód, legfeljebb a háztáji gazdaságokban. Szerencsére sok az üdülővendég mifelénk. Az asszonyaink most nem lépnek fel, mert sokan nem tudtak eljönni: nem tudják kire hagyni a baromfiakat, amiket a szociális földprogram keretében kaptak az önkormányzattól. Felértékelődött az egészséges élelmiszerek fogyasztásának jelentősége nálunk is, ezért a lakosságot ebben az irányban próbáljuk segíteni. A szociális földprogram keretében 16 előnevelt csirkét és 60 kg takarmányt kapnak a lakosok személyenként, indításként. Örömmel tapasztaljuk, hogy a régi, lakatlan baromfiudvarok újra benépesültek a három év alatt, mióta elkezdtük a programot. A tojás, a házi csirke és tyúk értékesítésére is van lehetősége a termelőknek, így túl azon, hogy egészséges ételeket fogyaszt a család, az üdülővendégeknek történő eladás jövedelem-kiegészítést is eredményez.

  • Más állatokkal nem foglalkoznak? 
  • Jól érzik magukat a gyimesi rackák is, amiket Vágáshután tenyésztünk, megduplázódott a létszámuk.
  • Önöknél is lesz falunap?
  • Augusztus huszadikán tartjuk a falunapot, „jött-ment találkozóval” egybekötve. Ezúton is meghívok minden kedves kisapostagit, és szívesen látjuk Önöket bármikor az év folyamán!

Kapcsolódó posztok