Tájékoztatás az iskolával kapcsolatos kérdésekről

Tájékoztatás az iskolával kapcsolatos kérdésekről

 

Bár az előző Kisapostagi Krónikában megjelent egy cikk az iskola bezárásával kapcsolatban, mégis, ebben a lakosságot érdeklő témában sok kérdés maradt megválaszolatlan. Gyakran olyan hírek kapnak szárnyra, melyek nélkülöznek minden tárgyilagosságot. E helyzetet orvosolandó, az alábbi tájékoztatást adom az iskolával kapcsolatban felmerült kérdésekkel kapcsolatban.

 

A határozat miért nyilatkozat, miért nem a döntést tartalmazza?

 

Kisapostag Község Önkormányzat Képviselő-testülete 42/2012. (III.26.) ÖKT. határozatában kifejezte azon szándékát, hogy a Baracs – Kisapostag – Előszállás Közoktatási Intézményi Társulás Benedek Elek Tagiskoláját (Kisapostag, Széchenyi u. 5.) meg kívánja szüntetni, és a tanulókat a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Művészetoktatási Intézménybe kívánja irányítani. A közoktatási törvény meghatározza, hogy a társulásban az intézmény megszüntetéséről dönteni a fenntartónak van joga – esetünkben a baracsi önkormányzatnak –, így a megszüntetés kérdésében a kisapostagi képviselő-testület csak egy nyilatkozatot adhatott.

 

A tervezett intézkedéssel kapcsolatosan Kisapostag Község Önkormányzata nyilatkozott, miszerint a tagintézmény megszüntetéssel kapcsolatos költségeket vállalja. A Baracsra átjáró gyermekek utaztatását támogatni kívánja, azt autóbusz bérlésével, valamint kísérő pedagógus biztosításával kívánja megoldani.

 

Kisapostag Község Önkormányzat Képviselő-testülete a tagintézmény megszüntetését az alacsony diáklétszámmal, a nem megfelelő oktatási körülményekkel, valamint a kötelező óvodai elhelyezés megoldásával indokolja.

 

Az évek óta alacsony létszámmal működő kisapostagi Benedek Elek Általános Iskola, mint önálló intézmény 2008. év folyamán megszűnt, mivel az oktatási törvény vagy megszüntetésre vagy kényszertársulásra ítélte azokat az oktatási intézményeket, melyek csak 1-4 osztályos évfolyammal rendelkeztek. Kisapostag Község Önkormányzata az intézmény fenntartása érdekében mindent megtett, társult, és vállalta a többletkiadással járó anyagi terhek viselését.

 

Hogyan szüntethető meg az iskola?

 

Maga az intézmény megszüntetése egy hosszabb folyamat.

Első lépésként a tagintézmény megszüntetéséről hozott nyilatkozat alapján a baracsi polgármester megkeresi a Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályát, hogy rendeljen ki oktatási szakértőt a helyzet értékelésére. A szakértő jelentését és a társulási megállapodás módosításának tervezetét meg kell küldeni a jogszabályban meghatározott érdekvédelmi szervezeteknek véleményezésre. A vélemény megadására 15 nap áll rendelkezésre. Ez után a fenntartó minden anyagot megküld ismét a Kormányhivatalnak mely nyilatkozik, hogy a tervezett intézménybezárás nem ellentétes az oktatási koncepcióval. Ez után dönthet május 31-i határidővel a fenntartó, hogy bezárja-e az intézményt.

 

2013. január elsejétől az állam veszi át az iskolák fenntartását, így várható, hogy a kisapostagi iskolát meg akarják szüntetni. Az óvodai ellátás biztosítása azonban jövőre is kötelező feladata lesz az önkormányzatnak. A jelenlegi óvodaépület már évek óta rendkívül rossz állapotban van, és amelyet egy statikai felmérés szerint is fel kellene újítani. A felújítás viszont a felmérés szerint rendkívül költséges lenne, ráadásul nem oldja meg azt a problémát, hogy a jelenlegi épületben csak egy csoport indítására van lehetőség, és emiatt évente 4-5 gyermeket el kell utasítani.

 

Hány óvodáskorú gyermek él Kisapostagon?

 

Évente kb. 50-55 fő Kisapostagon élő óvodás korú gyermekről beszélhetünk. Ebből a létszámból kb. 35 fő, akiket ide akarnak a szülei beíratni, és ebből helyhiány miatt kerül elutasításra 5-6 fő.

 

Új óvoda építésére az önkormányzat 2010. év folyamán adott be pályázatot, mely sikeres is volt, viszont forráshiány miatt azt az NFÜ tartaléklistára helyezte.

 

A képviselő-testület ezt a helyzetet úgy kívánja megoldani, hogy a tagiskola fenntartását meg kívánja szüntetni, és az óvoda intézményét a jelenlegi iskolaépületbe kívánja elhelyezni, ahol csoportbontás lehetséges. Így a korcsoportos gyerekek differenciált nevelését is el lehetne látni, illetve nem kellene a létszámkereten felül jelentkezőket elutasítani.

 

Az állás nélkül maradó pedagógusok helyzetén úgy kívánunk segíteni, hogy megfelelő létszámú jelentkező esetén a baracsi iskolában lennének elhelyezve, mivel így akár két évfolyamot is meg lehetne bontani. Mivel a pedagógusok között van óvónő képzettségű is, és a csoportbontással fog álláshely keletkezni, ezt elsősorban vele akarjuk betöltetni.

 

A gyermekek átirányítása a baracsi iskolába jelentős előnyökkel is jár a gyermekeknek. Nemcsak azért, mert ebben az intézményben megtalálják a modern oktatáshoz szükséges eszközöket, de a baracsi iskola alapfokú művészetoktatási intézmény is, így számos lehetőséggel bővül a válaszható fakultatív tárgyak köre a mostaniakhoz képest.

 

dr. Gentischer Ferenc

jegyző

 

Kapcsolódó posztok