Árvíz Sajtó 06.11

Lassú apadás a Duna megyei szakaszán – folyamatosan figyelik a gátakat

 

– A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye – 2013. június 11. –

 

 

Nagy mennyiségű csapadék hullott hétfőn Fejér megyében, amely nehezítette az árvízi védekezést. Kisapostagon meg kellett erősíteni a védműveket. A katasztrófavédelem rövid idő alatt megtöbbszörözte a védekezésben résztvevő hivatásosok és önkéntesek létszámát. A gyors és hatékony, kedd hajnali két óráig tartó beavatkozásnak köszönhetően gátszakadás nem történt, az árvízzel veszélyeztetett üdülőterületen lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat. A Duna Adonynál, Dunaújvárosnál és Kisapostagon – a szokásos 4-6 órás tetőzéssel szemben – közel 24 óráig tetőzött. Jelenleg lassú apadás tapasztalható. Szükség esetén több száz önkéntes is készenlétben áll. A martonvásári és a dunaújvárosi járás területére a Kormány június 10-én, hétfőn veszélyhelyzetet hirdetett ki.

 

Az árvízi védekezés megerősítésére hétfőn délután újabb hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport érkezett Fejér megyébe. A hatvannyolc Vas megyei hivatásos tűzoltó a kisapostagi védekezésben vesz részt.

 

Ercsinél apad a Duna. A Rába-patak védművét és a Bajcsy-Zsilinszky utca védelmét biztosító nyúlgátat folyamatosan ellenőrzik. Időszakonként a hajóállomás mögötti játszótérről szivattyúzzák a vizet a környező épületek megóvása érdekében.

 

Adonynál két helyen buzgárok alakultak ki, de egyik sem jelent veszélyt a lakosságra és a védművekre. Az Ercsi és Adony közötti, ártéren lévő buzgárt homokzsákokkal körbevették. A másik buzgár Adony belterületén, a 6-os főút házak felöli oldalán van, de az itt fakadó vizet elvezetik a csatornába. Emellett a figyelőszolgálat is folyamatosan ellenőrzi az árvízi helyzetet.

 

Dunaújvárosban a hétfői felhőszakadásban a Duna magas vízállása miatt a Tisza utcában telítődött a vízelvezető árok, és a hirtelen lehullott nagy mennyiségű esőt már nem tudta elvezetni. A felgyülemlő víz a környék lakóházait  veszélyeztette, ezért a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói az árokpartot mintegy kétezer homokzsákkal még hétfő délután magasították, megerősítették. További védekezés nem szükséges.

 

Kulcson a korábban megcsúszott partfalszakaszt rendszeresen ellenőrzik, az árvízzel összefüggésben további talajmozgásra utaló körülményt nem tapasztaltak.

 

Baracson szintén figyelőszolgálat ellenőrzi a védművek állapotát, szükség esetén a beszivárgó vizet átemelő szivattyúval eltávolítják.

 

Rácalmáson az árvízzel érintett az Esze Tamás köz, a Páskom utca és a Madách Imre utca alsó része továbbra is le van zárva. Árvízi védekezés nem szükséges.

 

Kisapostagon a meteorológiai előrejelzések alapján előrelátható volt, hogy a hétfő délutáni felhőszakadás esetleg ront a védművek állapotán, ezért a katasztrófavédelem rövid idő alatt megtöbbszörözte a védekezésben résztvevők számát, valamint további homokzsákokat és esőkabátokat szállítottak a helyszínre. A késő délutáni óráktól már több mint ötszázan dolgoztak – hajnali két óráig – a nyúlgátak töltésmagasításán és megerősítésén, köztük a Nógrád, a Heves, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Vas megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok közel száz hivatásos tűzoltóval, a magyar honvédség kétszáz katonája, száznegyvenkét rendőr, huszonnégy önkéntes tűzoltó és százhat lakossági önkéntes, akik a korábbi napokban ajánlották fel segítségüket a katasztrófavédelemnek. A gyors, összehangolt védekezésnek köszönhetően a védműveket sikerült megerősíteni, gátszakadás nem történt. Az úgynevezett kazettás kialakítási töltéseknél a vízügyi igazgatóság szakmai segítségével az átszivárgó vizet zagyszivattyúkkal távolítják el az ingatlanok udvarából.

 

Június 11-én, kedden reggeltől több mint kétszázan, többségében a katasztrófavédelem hivatásos állománya, vízügyi szakemberek, a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet és Célgazdaság tisztviselői  és fogvatartottjai, önkéntesek, valamint rendőrök, polgárőrök és karitatív szervezetek vesznek részt a védekezésben Fejérben. A védművek mind a hét árvízzel érintett településen a várható legmagasabb vízállás szintje fölött készültek el. A Duna lassú apadásnak indult a megyében. A gátak állapotát figyelőszolgálatok ellenőrzik, és szükség esetén a katasztrófavédelem helyszínen lévő hivatásos állománya azonnal meg tudja kezdeni a védművek további erősítését, az esetleges szivárgások megszüntetését.

 

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a www.kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről, az árhullám levonulásáról. A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

 

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.

 

Dr. Dorkota Lajos sk.                                                 Magosi Lajos tű. ezredes sk.

a Fejér Megyei Védelmi Bizottság                                   a Fejér Megyei Védelmi Bizottság

elnöke                                                             katasztrófavédelmi elnökhelyettese

Kapcsolódó posztok