Közlemény

Dunaújváros Járás Helyi Védelmi Bizottságának Közleménye – 2013. június 12.

                                                          

A Kormány Fejér megyében a dunaújvárosi és martonvásári Járások közigazgatási területére árvízi veszély miatt veszélyhelyzetet hirdetett ki. A Duna Dunaújváros Járás szakaszán kialakult árhullám következtében, az árvízi védekezéssel összefüggésben további feladatok szükségesek, melyek végrehajtására Dunaújváros Járás Helyi Védelmi Bizottságának Elnöke, Dr. Kovács Péter határozatot fogalmazott meg, mely a „Veszélyhelyzet” visszavonásáig érvényes.

A kiadott határozat mentén, az alábbi feladatokat teljesítik az érintett területen:

 

1.    Dunaújváros Járás Helyi Védelmi Bizottság (a továbbiakban: HVB), valamint Adony, Kulcs, Rácalmás, Dunaújváros, Baracs, Kisapostag települések polgármesteri hivatalai áttérnek a különleges jogrendi időszakra meghatározott szervezetre és működési rendre. A HVB Operatív munkacsoportok 24 órás ügyeleti szolgálatot és MONITORING feladatokat hajtanak végre. A települések folyamatos jelentéseket készítenek az elvégzett feladatokról, melyeket a HVB operatív munkacsoportja felé 4 óránként továbbítanak, ezáltal biztosítva a folyamatos információáramlást, továbbá az időközben felmerülő feladatok előkészítését.

2.    Az árvíz által érintett településeken a FMK Dunaújvárosi Járási Hivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szakigazgatási Szerve, a települési hatósági állatorvosok bevonásával begyűjtik az elhullott haszon-és vadállatokat és veszélyes hulladéktárolóba helyezik el.

3.    A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság az árvíz által érintett területeket lezárja, a forgalomterelésekkel és zárásokkal biztosítják a közrendet és közbiztonságot (a védekezési munkálatokban résztvevők lehetnek csak a területen, az ő mozgásukat biztosítani kell), valamint ellátják a visszamaradó anyagi javak őrzésével kapcsolatos feladatokat. Felderítik az árvízi védekezést hátráltató bűncselekményeket, megakadályozzák a fosztogatásokat, adott esetben elfogják az elkövetőket.

4.    A Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Népegészségügyi Intézete tanácsadásával biztosítja a szakszerű árvíz levonulását követő fertőtlenítési munkálatokat, megszervezik az egészségügyi kártevők elleni védekezést, figyelemmel kísérik a védekezés során felhasznált homok, és egyéb anyagok közegészségügyi követelményeknek megfelelő elszállítását és elhelyezését.

 

            Dr. Kovács Péter                                                                 Dr. Ruzicska Renáta                       

  Helyi Védelmi Bizottság elnöke                                        Helyi Védelmi Bizottság titkára

 

Kapcsolódó posztok