Költségvetés 2011

Kisapostag Község Képviselő-testülete a 2011. évi költségvetés fő számait a következőkben állapította meg:

•Bevételi főösszeg: 122 millió 915 ezer forint

•Kiadási főösszeg: 122 millió 915 ezer forint

A költségvetés tervezésének alapját a 2010. évi CLXIX. számú törvény és annak mellékletei képezték.

A bevételekről: Az intézményi térítési díjak összegei közül az étkeztetést emel- tük meg, a szolgáltatás igénybevételének növekedése miatt. A helyi adóknál inkább „kevesebbet” terveztünk; a 2010. év- ben 29 millió forintot, most 24,3 milliót állítottunk be helyi adóként. Az átengedett központi adók közül a személyi jövedelemadó átengedett része és a jövedelem differenciálódás mérséklése a Magyar Államkincstár adatközlé- se alapján került be a költségvetésbe (utóbbit a község iparűzési adóerőképességéhez mérten veszik figyelembe). A gépjárműadó és a bérleti díjak a tavalyihoz mérten változatlan összegben szerepelnek a költségvetésben. A koncessziós bevételeknél továbbra is számítunk a 2010. évben kiszámlázott, de teljesítésben elmaradt bérleti díj pótlására, valamint a 2011. évi díjak időbeni jóváírására. A normatív állami hozzájárulások összegeit a költségvetési törvény alapján határoztuk meg. Kiemelésre érdemes, hogy a feladatok finanszírozásában a 2010. évhez képest jelentős elvonás nem jelentkezett. A kötött támogatások tekintetében a közcélú munkavállalók foglalkoztatása jelentős mértékben változik, de a foglalkoztatás támogatása továbbra is 95%-os hozzájárulást élvez. Idén 12 fő részmunkaidős munkavállalóra számítunk. Ami jelentős elvonás, az a településőr program támogatásának megszüntetése (a költségeket – bérek és járulékai – 2010 decemberéig az Igazságügyi és Rendé- szeti Minisztérium 100%-ban támogatta). A bevételek utolsó sorában 3 millió 275 ezer forint működési célú hitelfelvétel áll, mely a költségvetési hiány finanszírozására szolgál. A költségvetési hiány az első fordulóhoz képest 986 ezer forinttal csökkent, a dologi kiadások és a működési célú pénzeszközátadások főösszegeinek csökkenése következtében.) Összességében a 2011. év tekintetében a takarékosságot kell előtérbe helyezni.

A kiadásokról: A személyi juttatások kiadásai a településőr bérének és munkáltatói járulékainak munkáltatói finanszírozásával, 1 fő felmentett köztisztviselő bérével, járulékaival, cafeteria juttatásának június végéig történő tervezésével, továbbá Polgármester Úr jubileumi jutalmazásával emelkedtek, viszont csökkentek a köztisztviselők és közalkalmazottak cafeteria keretének elvonásával.

A dologi kiadások tervezése a 2010. évi költségek teljesítésével, valamint az infláció figyelembevételével történt, így növekedés tapasztalható. A szociálpolitikai juttatások kapcsán az átmeneti segélyezés jelentős növekedésével számolhatunk, mely hozzájárulás 3500 forintról 4000 forintra emelkedett 2011 januárjától, valamint a nyugdíjasoknak tervezett ajándékutalványra – a kérésnek megfelelően – 1 millió forintot terveztünk. A beruházásokat nézve további költségeket terveztünk az orvosi rendelő berendezéseire (ezek év elején már teljesültek), továbbá a vízműhálózat fejlesztésére szánt költségekre, mely összeg a bevéte- li oldalon is megjelenik. Változtatások az első forduló tárgyalását követően: Kiadási oldalon csökkent a könyv, folyóirat, továbbá az egyéb üzemeltetési, fenntartási szolgáltatások, továbbá a készleteken belül a tisztítószerek (orvosi rendelő) tervezett költsége. A működési célú pénzeszközátadások tekintetében kikerült a Vízi Társulat hozzájárulása is a költségvetésből. A tervezett költségek viszont emelkedtek a Kisapostagi Krónika költségével, melyet önkormányzati szakfeladatra, egyéb költségek soron tervezünk (576 eFt + 144 eFt áfa). Összességében a bevételek alakulása fedezetet nyújt a tervezett kiadásokra a 2011. évet illetően, mivel a működési célú hitelfelvétel összege várhatóan korrigálható majd a 2010. évi beszámoló pénzmaradványának összegével.

Schreiner Béla, polgármester dr. Gentischer Ferenc, jegyzo

 

 

Kapcsolódó posztok